top of page

Μαθήματα Μελισσοκομίας

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μελισσοκόμων εξαγγέλλει τριήμερο σεμινάριο μελισσοκομίας στο Πανεπιστήμιο UCLAN στη Λάρνακα τις ημερομηνίες 08,09,10 Μαρτίου 2024, η ώρα 9 το πρωί μέχρι 3 το απόγευμα. Τα μαθήματα αφορούν αρχάριους μελισσοκόμους οι οποίοι επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στην μελισσοκομία. Η θεματολογία των μαθημάτων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής θέματα: Μέθοδοι παραγωγής μελισσιών, σχηματισμός παραφυάδων, κανόνες ορθής μελισσοκομικής πρακτικής, εγκατάσταση μελισσοκομείου, μελισσοκομικοί χειρισμοί και διορθωτικές παρεμβάσεις στο μελίσσι, οι εχθροί και οι ασθένειες των μελισσών. Το κόστος ανέρχεται στα 180 ευρώ το άτομο και για να λάβει κάποιος μέρος στα μαθήματα θα πρέπει να είναι Μέλος στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Μελισσοκόμων. Η συνδρομή για τα μέλη είναι 20 ευρώ. Στην τιμή των 180 ευρώ συμπεριλαμβάνεται μεσημεριανό φαγητό και ποτό. Επίσης, θα δοθεί Πιστοποιητικό Παρακολούθησης. Όσοι από εσάς ενδιαφέρεστε να δηλώσετε συμμετοχή, παρακαλούμε όπως μας αποστείλετε e-mail στο cyprusbeeas@gmail.com για να σας στείλουμε περισσότερες πληροφορίες και τον τρόπο εγγραφής. Υπάρχουν περιορισμένες θέσεις και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2024

Αγαπητοί μελισσοκόμοι, σας ενημερώνουμε ότι όσοι από εσάς δεν κατάφεραν να έρθουν στη Γενική Συνέλευση και να ανανεώσουν την συνδρομή τους, μπορούν να μας στείλουν e-mail στο cyprusbeeas@gmail.com και θα σας στείλουμε τις πληροφορίες για να το κάνετε διαδικτυακά (online) με έμβασμα στο λογαριασμό του Συνδέσμου. Το κόστος συνδρομής είναι όπως πάντα στα 20 ευρώ το χρόνο και σας ευχαριστούμε για την συνεχή υποστήριξη σας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 2024

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ετήσια γενική συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Μελισσοκόμων η οποία έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο 13 Ιανουαρίου στη Χοιροκοιτία. Η συνέλευση συμπεριλάμβανε σύντομη ομιλία από τον πρόεδρο του συνδέσμου κ. Πολύδωρο Κώστα, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις διάφορες δράσεις του συνδέσμου και ακολούθησε η ταμειακή έκθεση από τον ταμία του συνδέσμου κ. Παναγιώτη Ηλία. Μετέπειτα, διεξήχθη ομιλία από τον κ. Λύσανδρο Λυσανδρίδη, Ανώτερο Λειτουργό Γεωργίας και Προϊστάμενο Κλάδου Προστασίας Φυτών και Μελισσοκομίας του Τμήματος Γεωργίας, ο οποίος αναφέρθηκε στη νέα νομοθεσία μελισσοκομίας. Επίσης, ο σύνδεσμος παρέδωσε τιμητική βράβευση στον κ. Δημήτρη Παναγή (πρώην Γραμματέα του ΔΣ και τώρα Αντιπρόεδρο), ως ένδειξη εκτίμησης για την άρτια οργάνωση και διεκπεραίωση του 3ου Παγκύπριου Φεστιβάλ Μελιού. Η συνέλευση ολοκληρώθηκε με την κλήρωση δώρων και την κοπή της βασιλόπιτας με ευχές για το νέο χρόνο. Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνέλευσης έλαβαν χώρα και οι εκλογές για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, με τα εξής αποτελέσματα:

Πρόεδρος: κ. Πολύδωρος Κώστα / Αντιπρόεδρος: κ. Δημήτρης Παναγή / Γραμματέας: κ. Γιώργος Κούρτης / Ταμίας: κ. Παναγιώτης Ηλία / Μέλη: κ. Άννα Πολυδώρου, κ. Γιαννάκης Γεωργίου,

κ. Θεόδωρος Πολυκάρπου, κ.Αδάμος Χριστοδούλου, κ. Γιώργος Διογένους, κ. Κώστας Οικονομίδης,

κ. Βαλάντης Ττάμπατας

Αγαπητοί μελισσοκόμοι, σας ενημερώνουμε ότι το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024 θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου στο κέντρο Όασης στη Χοιροκοιτία, η ώρα 08:00 με 15:00. Επίσης, κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης θα πραγματοποιηθούν και οι εκλογές για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Παρακαλούμε όπως όλοι οι μελισσοκόμοι να δώσουν το παρόν τους. Ευχαριστούμε.

Παγκύπριος Σύνδεσμος Μελισσοκόμων

3o Παγκύπριο Φεστιβάλ Μελιού

Με μεγάλη μας χαρά ανακοινώνουμε την διοργάνωση του 3ου Παγκύπριου Φεστιβάλ Μελιού από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Μελισσοκόμων. Το φεστιβάλ θα γίνει στις 29, 30 Σεπτεμβρίου και 1η Οκτωβρίου 2023 στην πλατεία παλιού Λιμανιού Λεμεσού. Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή 29/09 16:00 – 23:00, Σάββατο & Κυριακή 30/09 – 01/10 10:00 – 23:00. Θα ήταν μεγάλη τιμή για εμάς και όλους τους μελισσοκόμους της Κύπρου, αν μας τιμούσατε με την παρουσία σας.

Υπό την Αιγίδα του Υπουργού Γεωργίας κυρίου Πέτρου Ξενοφώντος και Επιτρόπου Περιβάλλοντος κυρίας Μαρίας Παναγιώτου

 

Συνδιοργάνωση με Δήμο Λεμεσού

 

Χορηγός Επικοινωνίας ΡΙΚ

Μέγα Χορηγός: Έργο MedBEESinessHubs (Ευρωπαϊκό διασυνοριακό πρόγραμμα ENI MED)

Χορηγοί: Μέλι Άγιοι Ανάργυροι, Cycon animal Health, Top Car Batteries, Cyelia Building Services,  Μέλι Το Τζιβέρτι, Μέλι Όρος Μαχαιρά,

Peta Plastics, Μελισσόκηπος

 

Πρόγραμμα

Ώρες λειτουργίας Φεστιβάλ

Παρασκευή 29/09/2023 16:00 – 23:00

Σάββατο – Κυριακή 30/09/2023 – 01/10/2023 10:00 – 23:00

 

Όλες τις ώρες και μέρες που είναι ανοικτό το φεστιβάλ

 • Λειτουργία Περιπτέρων Διαφώτισης/Ενημέρωσης/διανομής ενημερωτικού υλικού για τη μέλισσα – επικονιαστές και περιβάλλον (ΠΑΣΥΜΕ – Friends of Earth Cyprus ).

 • Λειτουργία Περιπτέρων πώλησης μελισσοκομικών προϊόντων  ( μέλι , γύρη , βασιλικός πολτός , πρόπολη , κεριά , καλλυντικά από προϊόντα μέλισσας )

 • Δωρεάν διανομή παραμυθιού “Η Μέλισσα Σουσού” για τους μικρούς μας φίλους

 • Δωρεάν χρωματοθήκη με 5 χρώματα για τους μικρούς μας φίλους

 • Χρωματίζουμε ζωγραφιές με μελισσούλες ( παιδική δραστηριότητα )

 • Χειροτεχνίες παρασκευής λαμπάδας με κηρήθρα μέλισσας για τους μικρούς μας φίλους

 • Ζωγραφίζουμε πάνω στα σπιτάκια των μελισσών-κυψέλες  ( παιδική δραστηριότητα )

 • Face Painting και Φουσκωτό για τους μικρούς μας φίλους 29/09 Σάββατο και 01/10 Κυριακή

 • Δωρεάν μέλι με αναρή στους επισκέπτες του φεστιβάλ

 • Φωτογραφική γωνιά : Μικροί και μεγάλοι φορέστε τη στολή μελισσοκόμου και φωτογραφηθείτε στο ειδικό περίπτερο που θα είναι διαμορφωμένο με μελισσοκομικά εργαλεία και κυψέλες

 • Μουσειακό Περίπτερο με παλιά εργαλεία και κυψέλες παλιάς εποχής για ενημέρωση των επισκεπτών.

 • Έκθεση φωτογραφίας με φωτογραφίες από το διαγωνισμό “Η Μέλισσα στην Κύπρο” που γίνετε σε συνεργασία με τον φωτογραφικό όμιλο ΟΡΑΣΙΣ Λεμεσού

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Παρασκευή 29/09/2023

17:30 Εγκαίνια Φεστιβάλ στην κλειστή αίθουσα Πλεύσις - Διάσταση στην Πλατεία Παλιού Λιμανιού Λεμεσού.

Τα εγκαίνια είναι ανοικτά για όλο τον κόσμο

 1. Χαιρετισμός από τον πρόεδρο του ΠΑΣΥΜΕ Πολύδωρο Κώστα

 2. Χαιρετισμός από το Υπουργό Γεωργίας κύριο Πέτρο Ξενοφώντος

 3. Χαιρετισμός από την Επίτροπο Περιβάλλοντος κυρία Μαρία Παναγιώτου

 4. Απονομή βραβείων διαγωνισμού φωτογραφίας “Η Μέλισσα στην Κύπρο”

 5. Δεξίωση με αλμυρά και ποτά για όλους του παραβρισκόμενους των εγκαινίων με ζωντανή μουσική

16:00 – 23:00        Χρωματισμός εικόνων με μελισσούλες και χειροτεχνίες για τους μικρούς μας φίλους ( παρασκευή λαμπάδας από κηρήθρα )

18:30 – 21:00 Ζωντανή Ελληνική Μουσική και τραγούδι από τον Βασίλη Δραγομάνης με τη κιθάρα του

 

Σάββατο 30/09/2023

10:00 – 18:00        Φουσκωτό για τους μικρούς μας φίλους

10:00 – 23:00        Χρωματισμός εικόνων με μελισσούλες και χειροτεχνίες για τους μικρούς μας φίλους ( παρασκευή λαμπάδας από κηρήθρα )

12:00 – 21:00        Face painting για τους μικρούς μας φίλους

16:00 – 18:00        Live Link Zenith με Ρίκκο Ιωάννου & Μαριάννα

18:15 - 20:30        Ζωντανή Ελληνική Μουσική & Τραγούδι από τον Γιώργο Σταματάρη – Στο πιάνο ο Κωνσταντίνος Ζορπάς

 

Κυριακή 01/10/2023

10:00 – 18:00        Φουσκωτό για τους μικρούς μας φίλους

10:00 – 23:00        Χρωματισμός εικόνων με μελισσούλες και χειροτεχνίες για τους μικρούς μας φίλους ( κατασκευή λαμπάδας από κηρήθρα )

12:00 – 21:00        Face painting για τους μικρούς μας φίλους

17:00 - 18:30        Ζωντανή Κυπριακή μουσική – τραγούδια  και Κυπριακοί χοροί από το “Χορευτικό Εργαστήρι Χορόκραμα”

18:30 – 22:00        Ζωντανή Ελληνική Μουσική & Τραγούδι από τον Άντρο Ψαρούδη & την ορχήστρα του

Σας Περιμένουμε να περάσουμε ένα όμορφο τριήμερο

Παγκύπριος Σύνδεσμος Μελισσοκόμων

Τηλ : 22420051 - email : cyprusbeeas@gmail.com

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μελισσοκόμων ανακοινώνει πενθήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Εργαστήριο Μελισσοκομίας τις ημερομηνίες 13 με 17 Νοεμβρίου 2023. Η εκδρομή είναι πλήρως επιχορηγημένη από τον ΚΟΑΠ και αφορά μελισσοκόμους που δεν έχουν ξανά πάει σε επιχορηγημένη εκδρομή από τον ΚΟΑΠ τα τελευταία τρία χρόνια.  

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται όπως μας αποστείλουν με e-mail στο cyprusbeeas@gmail.com όλα τα πιο κάτω στοιχεία το συντομότερο δυνατό, μέχρι την Τετάρτη 28 Ιουνίου. Υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η αίτηση σας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει όλα τα πιο κάτω στοιχεία. Όσες αιτήσεις δεν συμπεριλαμβάνουν όλα τα πιο κάτω στοιχεία δεν θα λαμβάνονται υπόψη.

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ / ΑΡ. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ / ΑΡ. ΜΗΤΡΩΟΥ / ΑΡ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ / ΗΜ. ΓΕΝΝΗΣΗΣ / ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ / ΤΗΛΕΦΩΝΟ / ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΟ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΤΟΜΕΑ (ΝΑΙ/ΌΧΙ) / ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΛΟΣ ΣΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (ΝΑΙ/ΌΧΙ) / ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΠΙΣΩ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημερίδα Μελισσοκομίας που έγινε το Σάββατο 27 Μαΐου στο ξενοδοχείο Atlantica Miramare στην Λεμεσό. Στην Ημερίδα παρευρέθηκαν τρεις ομιλητές - εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό,  όπου ο κάθε ένας αναφέρθηκε και σε διαφορετικό θέμα.

Η Θεματολογία και οι Ομιλητές:

 • Ασθένειες Μελισσών: Διάγνωση & αντιμετώπιση, φάρμακαΔρ. Ανδρέας Θρασυβούλου, Ομότιμος Καθηγητής, Εργαστήριο Μελισσοκομίας, Α.Π.Θ 

 • Διαχείριση Προϊόντων Μέλισσας για Διατήρηση της Ποιότητας και της Ασφάλειας του Καταναλωτή. κ.Τανανάκη Χρυσούλα, Αν. Καθηγήτρια, Εργαστήριο Μελισσοκομίας Α.Π.Θ. 

 • Ορθοί Μελισσοκομικοί Χειρισμοί Βασιλιοτροφίας και Δημιουργίας ΠαραφυάδωνΔρ. Ανδρέας Θρασυβούλου, Ομότιμος Καθηγητής, Εργαστήριο Μελισσοκομίας, Α.Π.Θ 

 • Χρηματοοικονομική Διαχείριση Μελισσοκομίας (μελισσοκομικά κόστη, ευρύτερα επιχειρηματικά θέματα όπως ανταγωνιστικότητα, branding, κλπ). κ. Θεοχάρης Θεόδωρος, Executive Chairman, Agoge Ventures

 

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μελισσοκόμων είναι το εκφραστικό όργανο όλων των μελισσοκόμων της Κύπρου, επαγγελματιών και ερασιτεχνών. Στόχος του από την ήμερα ίδρυσης του (δεκαετία του 80) είναι η αναβάθμιση και o εκσυγχρονισμός της μελισσοκομίας της Κύπρου, η ενημέρωση του κοινού για περιβαλλοντικά θέματα προστασίας των επικονιαστών , για θέματα ποιότητας μελιού και προώθησης κυπριακού μελιού όπως και η καλλιέργεια περιβαλλοντικής κουλτούρας σε παιδιά και μεγάλους.

Παγκύπριος Σύνδεσμος Μελισσοκόμων

Λεωφ. Στροβόλου 195Δ, Στρόβολος 2049, Λευκωσία

Τηλ.:00357 22420051

E-mail: cyprusbeeas@gmail.com

Website: www.cybeeas.org 

Αρχείο Καταγραφής Μελισσοκλοπών ΠΑΣΥΜΕ

 

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μελισσοκόμων ανακοινώνει τη δημιουργία Αρχείου Καταγραφής Μελισσοκλοπών.

Τα τελευταία χρόνια οι κλοπές σμηνών και εξοπλισμού έχουν αυξηθεί δραματικά.

Δυστυχώς οι περιουσίες των μελισσοκόμων βρίσκονται απροστάτευτες μέσα στη φύση.

Διάφοροι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται τις συγκυρίες και αποσπούν εξοπλισμό , σμήνη όπως και πολλές φορές μέλι από κυψέλες που βρίσκονται απροστάτευτες στο περιβάλλον.

Ο ΠΑΣΥΜΕ ξεκινά μία προσπάθεια με στόχο τη βελτίωση της παρούσας κατάστασης.

Η δημιουργία του αρχείου θα μας βοηθήσει ώστε να αναλύσουμε τη συμπεριφορά και τον τρόπο δράσης των κλεφτών και περιοχές,  να έχουμε σωστή πληροφόρηση και δεδομένα για να ενημερώνουμε τους μελισσοκόμους και τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες.

 

Το αρχείο θα καταγράφει τις εξής πληροφορίες

 1. Όνομα Μελισσοκόμου

 2. Αριθμό μητρώου

 3. Στοιχεία επικοινωνίας

 4. Περιοχή που έγινε η κλοπή

 5. Ημερομηνία που έγινε η κλοπή

 6. Αριθμό εξοπλισμού/σμηνών που έχει κλαπεί

 7. Περιγραφή εξοπλισμού ( χρώματα , πυροσφράγιση κλπ)

 8. Φωτογραφίες εξοπλισμού που έχει κλαπεί ( αν υπάρχουν )

Σε περίπτωση αναφοράς κλοπής θα λαμβάνονται τα εξής μέτρα από τον ΠΑΣΥΜΕ

 1. Ενημέρωση αρχείου.

 2. Ενημέρωση μελισσοκόμων για την κλοπή με λεπτομέρειες υλικού που έχει κλαπεί

 3. Ενημέρωση αρμόδιων κυβερνητικών τμημάτων ( Υπουργείο Γεωργίας , Κτηνιατρικές υπηρεσίες κλπ  ) σημείωση : Η ενημέρωση και καταγγελία στην αστυνομία μπορεί να γίνει μόνο από τον ιδιοκτήτη

Ο στόχος είναι να υπάρχει σωστή και άμεση ενημέρωση ώστε αν δει κάποιος μελισσοκόμος ή κυβερνητική υπηρεσία κάτι ύποπτο ( που ταιριάζει με την περιγραφή και στοιχεία που κοινοποιήθηκαν ) να μπορεί να διασταυρώσει τα στοιχεία από το αρχείο για να γίνει σχετικός έλεγχος και ενημέρωση του ιδιοκτήτη.

 

Ο κάθε μελισσοκόμος μπορεί να πάρει προσωπικά κάποια μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των κλοπών

 

 1. Πυροσφράγιση εξωτερικά και εσσωτερικά του εξοπλισμού με τον αριθμό μητρώου ( κυψέλες , πλαίσια , καπάκια , βάσεις κλπ )

 2. Αριθμός τηλεφώνου ( ακόμη και όνομα ) πάνω στον εξοπλισμό

 3. Συχνή φωτογράφιση των κυψελών για να υπάρχει εύκολη αναγνώριση και περιγραφή σε περιπτώσεις κλοπών και πιο εύκολης στοιχειοθέτησης υπόθεσης

 4. Συχνή επιθεώρηση

 5. Χρήση συσκευών εντοπισμού GPS , AirTags κλπ

 6. Χρήση κάμερας για επίβλεψη

 7. Χρήση περιφραγμένου χώρου όπου είναι δυνατόν

 

Παρακαλούμε όλους τους μελισσοκόμους οι οποίοι πέφτουν θύματα κλοπής να ενημερώνουν άμεσα τον ΠΑΣΥΜΕ.

Σας παρακαλούμε ενημερώστε μας και για περιπτώσεις κλοπών που έγιναν στο παρελθόν.

Παρακαλούμε επίσης όλους τους μελισσοκόμους να ενημερώνουν το σύνδεσμο όταν βλέπουν ύποπτες κινήσεις , πεταγμένες κυψέλες και εξοπλισμό , κρυμμένα μελίσσια κλπ.

 

Η αναφορά μπορεί να γίνετε μέσω τηλεφώνου στο 22420051 ή με email στο cyprusbeeas@gmail.com

Επίσης η αναφορά μπορεί να γίνει τηλεφωνικός σε όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΠΑΣΥΜΕ.

 

Σας ευχαριστούμε

 

ΠΑΣΥΜΕ

15/05/2023

ΝΕΑ / ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μελισσοκόμων προσκαλεί όλους τους μελισσοκόμους στην Ημερίδα Μελισσοκομίας που θα γίνει το Σάββατο 27 Μαΐου 2023 (ώρα 09:00 - 18:00) στο ξενοδοχείο Atlantica Miramare στην Λεμεσό. Η Ημερίδα εμπίπτει στην Δράση Α του Μελισσοκομικού Προγράμματος του ΚΟΑΠ. Στην Ημερίδα θα παρευρεθούν 4 ομιλητές, εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό,  όπου ο κάθε ένας θα καλύψει και ένα σημαντικό θέμα. Είσοδος δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσης. Για πληροφορίες, εγγραφές: 22420051 , cyprusbeeas@gmail.com 


Σημ. Μεταξύ 13:00 και 14:30 θα γίνει μεσημεριανό διάλειμμα όπου οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευχέρεια να γευματίσουν με δικό τους κόστος στο ξενοδοχείο ή σε εξωτερικό χώρο.

Θεματολογία / Ομιλητές: 
Ασθένειες Μελισσών: Διάγνωση & αντιμετώπιση, φάρμακα
Δρ. Ανδρέας Θρασυβούλου, Ομότιμος Καθηγητής, Εργαστήριο Μελισσοκομίας, Α.Π.Θ  

Διαχείριση Προϊόντων Μέλισσας για Διατήρηση της Ποιότητας και της Ασφάλειας του Καταναλωτή
κ.Τανανάκη Χρυσούλα, Αν. Καθηγήτρια, Εργαστήριο Μελισσοκομίας Α.Π.Θ.

Ορθοί Μελισσοκομικοί Χειρισμοί Βασιλιοτροφίας και Δημιουργίας Παραφυάδων 
κ. Κανέλης Δημήτριος,  Διδάκτορας Μελισσοκομίας, Εργαστήριο Μελισσοκομίας ΑΠΘ

Χρηματοοικονομική Διαχείριση Μελισσοκομίας (μελισσοκομικά κόστη, ευρύτερα επιχειρηματικά θέματα όπως ανταγωνιστικότητα, branding, κλπ). κ. Θεοχάρης Θεόδωρος, Executive Chairman, Agoge Ventures
 

Αφεσμός – Σμηνουργία

Αφεσμός – Σμηνουργία: στη μελισσοκομία αφεσμός είναι το σμήνος μελισσών το οποίο κατά την εποχή της άνοιξης μπορεί να εγκαταλείψει την υφιστάμενη κυψέλη του, για να δημιουργήσει μια καινούργια αποικία. Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μελισσοκόμων αναλαμβάνει δωρεάν να πιάσει τον αφεσμό σε όλες τις πόλεις. Αν δείτε κάπου μελίσσι – αφεσμό πάρτε μας τηλέφωνο στο 22420051.

 

Bee Swarming: in beekeeping, swarming is the swarm of bees during the spring season, where bees may leave their existing hive to create a new colony. The Pancyprian Beekeepers Association undertakes to take the swarming for free in all cities. If you see a bee swarming somewhere call us at 22420051.

ΜAΘHMATΑ MEΛIΣΣOKOMIAΣ ΠΑΣΥΜΕ - Uclan 2023
O ΠAΓKYΠPIOΣ ΣYNΔEΣMOΣ MEΛIΣΣOKOMΩN ANAKOINΩNEI ΤPIHMEPΟ ΣEMINAPIO MEΛIΣΣOKOMIAΣ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ  ΓIA TA MEΛH TOY. ΤA MAΘHMATA ΘA ΓINOYN ΣTO ΠANEΠIΣTHMIO UCLan Cyprus  ΣTHN ΛAPNAKA TIΣ HMEPOMHNIEΣ 5,6,7 Μαΐου 2023 ( Παρασκευή μέχρι Κυριακή ) ΑΠΟ Η ΩPA 9 TO ΠPΩI ME 3 TO AΠOΓEYMA. AΦOPOYN APXAPIOYΣ MEΛIΣΣOKOMOYΣ OI OΠOIOI EΠIΘYMOYN NA BEΛTIΩΣOYN TIΣ ΓNΩΣEIΣ TOYΣ ΣTHN MEΛIΣΣOKOMIA. TO KOΣTOΣ ANEPXETAI ΣTA 175 EYPΩ TO ATOMO KAI 100 EYPΩ TO ATOMO ΓIA OΣOYΣ EXOYN OΛOKΛHPΩΣEI TA ΠPOHΓOYMENA MAΘHMATA MEΛIΣΣOKOMIAΣ ΠOY EΓINAN ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ ΣTHN TIMH ΣYMΠEPIΛAMBANETAI MEΣHMEPIANO ΦAΓHTO-ΠΟΤΟ , ΚΑΦΕΔΕΣ ΚΑΙ ΑΛΜΥΡΑ. ΘA ΔOΘEI ΠIΣTOΠOIHTIKO ΠAPAKOΛOYΘHΣHΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Uclan. OΣOI AΠO EΣAΣ ENΔIAΦEPEΣTE NA ΛABETE MEPOΣ, ΠAPAKAΛΩ OΠΩΣ MAΣ AΠOΣTEIΛETE e-mail στο cyprusbeeas@gmail.com Ή ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟ Facebook ΠOY NA ANAΓPAΦEI TO ONOMA KAI TO THΛEΦΩNO ΣAΣ. YΠAPXEI ΠEPIOPIΣMENOΣ APIΘMOΣ ΘEΣEΩN KAI ΘA THPHΘEI ΣEIPA ΠPOTEPAIOTHTAΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΗΞΗ

 • Εμπορικό Σήμα Κυπριακού Μελιού 2023-2024

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μελισσοκόμων ανακοινώνει την έναρξη των αιτήσεων για την παραχώρηση του σήματος Κυπριακού Μελιού για τους Κύπριους Μελισσοκόμους για το 2023-2024

Στην προσπάθεια μας για προστασία του Κύπριου Μελισσοκόμου και των κυπριακών μελισσοκομικών προϊόντων θεσπίσαμε το σήμα Κυπριακού Μελιού.

Στόχος του σήματος είναι η εύκολη αναγνώριση των Κυπριακών Μελισσοκομικών Προϊόντων , η πιστοποίηση και αναβάθμιση της ποιότητας και παράλληλα η ταυτόχρονη αναβάθμιση των γνώσεων των κυπρίων μελισσοκόμων.

Παράλληλα θα τρέξουν εκστρατείες ενημέρωσης των καταναλωτών για το κυπριακό μέλι και το σήμα.

Φιλμάκι ενημέρωσης/προώθησης για το κυπριακό μέλι και το σήμα θα βγει στα κοινωνικά δίκτυα αμέσως μετά τη διαδικασία παραχώρησης αιτήσεων.

Άρθρα ενημέρωσης για το κυπριακό μέλι και τα μελισσοκομικά προϊόντα θα δημοσιοποιηθούν στα κοινωνικά δίκτυα και σχετικές ιστοσελίδες ενημέρωσης.

Επίσης προγραμματίζονται εκδηλώσεις γνωριμίας των καταναλωτών με το κυπριακό μέλι και τους μελισσοκόμους όπως και άλλες διαφημιστικές εκστρατείες.

Προγραμματίζονται επίσης εντός των επόμενων μηνών Σεμινάρια/Μαθήματα με καθηγητές κυρίως από το εξωτερικό για βελτίωση των γνώσεων των μελισσοκόμων όπως και σειρά μαθημάτων για αρχάριους μελισσοκόμους.

Η παραχώρηση σήματος θα έχει διάρκεια 1 χρόνο από τις 01/04/2023 μέχρι και 31/03/2024 και η τιμή έχει οριστεί στα 70 ευρώ ανά επωνυμία μελιού , τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τις εκστρατείες προώθησης του κυπριακού μελιού και του σήματος.

Η διαδικασία προνοεί παραλαβή των αιτήσεων , έγκριση των αιτήσεων από το συμβούλιο του ΠΑΣΥΜΕ μετά από έρευνα και υπογραφή του σχετικού συμβολαίου από το μελισσοκόμο.

Αιτήσεις θα παραλαμβάνονται από σήμερα μέχρι και τις 26/03/2023

Μέχρι τις 31/03/2023 θα εγκριθούν οι αιτήσεις και θα υπογραφούν τα συμβόλαια με τους μελισσοκόμους.

Οι αιτήσεις μπορούν να αποσταλούν με email στο cyprusbeeas@gmail.com

Μπορείτε να βρείτε την αίτηση για το σήμα στον εξής σύνδεσμο

https://www.cybeeas.org/entypa-kai-aitiseis

Η κατευθείαν στο

https://www.cybeeas.org/.../deaa6c...

Για πληροφορίες σχετικά με τους όρους παραχώρησης του Σήματος Κυπριακού μελιού μπορείτε να επικοινωνήσετε με

Πολύδωρος Κώστα 99458980

Δημήτρης Παναγή 99626351

Γραφείο συνδέσμου 22420051 από τις 9:00-13 :00 καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής

Με email cyprusbeeas@gmail.com

Μαζί μπορούμε να δώσουμε στο κυπριακό μέλι τη θέση που του αξίζει.

Σας ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξη

Παγκύπριος Σύνδεσμος Μελισσοκόμων

 • Το Υπουργείο Γεωργίας – Τμήμα Γεωργίας ανακοινώνει την προκήρυξη του Μελισσοκομικού Προγράμματος για το έτος 2023. Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων είναι μέχρι τις 28 Μαρτίου 2023 και θα πραγματοποιείται στα Επαρχιακά Γεωργικά Γραφεία του Τμήματος Γεωργίας. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε την Ανακοίνωση και επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Υπουργείου Γεωργίας http://www.capo.gov.cy/capo/capo.nsf/05082a1738ff5899c225776f002ea4a8/b87d7641a181c58bc2257f3a003fe2fc?OpenDocument

 • ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ 2022-2023 ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ-18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ​2022

 • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:ΗΜΕΡΙΔΑ/ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΙΣ 21 ΜΑΪΟΥ 2022
  🐝Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μελισσοκόμων προσκαλεί όλους τους μελισσοκόμους στην ημερίδα/ανοικτή συζήτηση παρουσία του καθηγητή Αντρέα Θρασυβούλου που διοργανώνει στις 21 Μαϊου 2022 στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Σκαρίνου.
  🐝ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
  8:30-9:00: Εγγραφές μελών
  9:00-10:00: Παρουσίαση του προγράμματος του ΚΕΒΕ MedBEESinessHubs
  10:00-10:30: Διάλειμμα
  10:30-13:00: Ανοικτή συζήτηση μελισσοκόμων με τον καθηγητή Μελισσοκομίας κ.Αντρέα Θρασυβούλου

 • Έναρξη μαθημάτων μελισσοκομίας για αρχάριους στις 19 Μαρτίου 2022.Για πληροφορίες καλέστε στο 97894313 ή 22420051.

 • Έτησια Γενική και Εκλογική Συνεύλευση ΠΑ.ΣΥ.ΜΕ. στις 11 Δεκεμβρίου 2021 στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Σκαρίνου στις 8:00. Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας και ψήφου θα έχουν όσοι διευθετήσουν τη συνδρομή τους στο Σύνδεσμο για το 2022.Εγγραφές θα γίνονται 8:00-9:00 στις 11 Δεκεμβρίου.

 • Έναρξη μαθημάτων για αρχάριους 6 Οκτωμβρίου 2021

 • Αναστολή μαθημάτων Μελισσοκομίας για αρχάριους λόγω μέτρων κοροναϊού.Επαναπρογραμματισμός τους το Σεπτέβριο 2021.Για δηλώσεις καλέστε στο 22420051.

 

 

"ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ"

Ένα εξαιρετικό βίντεο από την εκπομπή του ΡΙΚ "Κοίτα με στα μάτια" με τίτλο "Χωρίς τις μέλισσες".Η σημαντικότητα τους για τη φύση και τον άνθρωπο και οι καταστροφικές συνέπειες της εξαφάνισης των μελισσών για τον πλανήτη μέσα σε μερικά λεπτά.Ευχαριστούμε το ΡΙΚ για την προβολή του θέματος και την ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία της μέλισσας.

Φωτογραφίες από τη συμμετοχή του ΠΑ.ΣΥ.ΜΕ. και του Κέντρου Μελισσοκομίας στο φεστιβάλ Μελιού και Μελισσοκομίας της Ορεινής Λάρνακας στην Οδού

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0tckbhixtfaeTeBr5ytaZbtVxhG3TRKNnRSifxtuYsxNbRUCgn11xeC38egPPAmPgl&id=232429510101425

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΔΙΑΦΩΤΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ 

ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ 

ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΤΩΝ

ΑΦΙΣΑ-ΠΑΝΕΡ ΓΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ.png

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2020-2022

Καθεστώς 10.1.10 "Διαχείριση μελισσοσμηνών με σκοπό τη διατήρηση αρμονικής συνύπαρξης με εντομοφάγα πτηνά π.χ. μελισσοφάγοι"

Καθεστώς 4.1 - Επενδύσεις που βελτιώνουν τις συνολικές επιδόσεις και τη βιωσιμότητα των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων

Παροχής Ενίσχυσης στους Μελισσοκόμους για το πετρέλαιο κίνησης

Please reload

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Success! Message received.

bottom of page